31 Ekim 2014 Cuma

Oracle VirtualBox'da Disk Genişletme

     Virtual Box bildiğiniz gibi bir sanallaştırma yazılımı. Deneme amaçlı kurmuş olduğumuz bir sanal işletim sistemine ısındık farzedelim ama az buna başta az disk vermiştik. Arayüz aracılığıyla bir arttırma işlemi yapamıyoruz ee ne yapcaz şimdi ?

     Komut satırından bir defada halledebilme imkanımız var. Öncelikle VirtualBox'un kurulu olduğu dizine gitmemiz lazım. Default kurulumlarda Program Files dizini altına kurulum gerçekleşiyor.

C:\Program Files\Oracle\VirtualBox
Burada Shift+Sağ click ile bir konsol penceresi açabiliriz veya cd komutu ile doğrudan VirtualBox'un dizinine erişebiliriz.

Disk kapasitesini arttırmak istediğimiz sanal makinemiz bir Win7 olsun. Oluşturulurken verilen max disk değeri 17,17 Gb olarak ayarlanmış. Biz bu değeri 20 Gb'ye çekmek istiyoruz.


Şimdi konsola vermemiz gereken komuta gelirsek;

VBoxManage modifyhd "C:\Users\WTF\VirtualBox VMs\Win7\Win7.vdi" --resize 20480

Burada VBoxManage uygulamasına ilk verilen parametre oluşturduğumuz sanal makinenin Virtual Disk Image yolunu belirten path ikinci olarak --resize ile yeni boyutun Mb cinsinden değeri. Biz burada 20Gb'a çıkarmak istediğimiz için 20480 Mb olarak giriyoruz.


Çok kısa süren bir işlem olduğu için entera basmanızla birlikte işlem bitmiş olacak. Burada zaten sistemdeki diskten sanala doğrudan bir alan vermiyor. Yapılan küçük bir hile ile sanal makinenin o alana sahip olduğunu bilmesi. Ve sonuç;


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder