20 Aralık 2014 Cumartesi

OpenCV' yi MinGW ile Derleyip CodeBlocks Yardımıyla Resim İşleme - C Programlama -

     OpenCV'yi görüntü işleme ile uğraşanlar mutlaka duymuştur. Duymak güzel şey de işi uygulamaya sokunca çıkan sıkıntılar adama kimi zaman geri adım attırabiliyor. "Yeter ulan senle mi uğraşcam" diyip ödevleri salmayın gençler. Sonu iyi olmuyor. Tecrübeyle sebittir.

Neyse konumuza gelelim efenim. Şimdi bu OpenCV denen illeti indirdiğimizde herhangi bir kurulum yapmıyor. Sıkıştırmış olduğu dosyaları extract ediyor. Bundan sonrası sizde. İlk olarak indirmiş olduğumuz kaynak kodlardan kurulumu yapacağız. Bu işlemler linuxculara tanıdık gelir. Tabi eğer kaynak koddan kurulum yaptıysanız, apt-get yada dpkg -i ile işler bitmiyor. Ayık olun.

Temel adımlar

  • Configure
  • Make
  • Make install
Heeaa. Tanıdık geldi dimi linuxcular sizi. Amma velakin bu işlemleri Windows altında yapacağımız için bize bu işi yapacak program lazım. İmdadımıza hemen CMake yetişiyor. Buradan Windows için Binary distributions kısmı altında bulunan exe dosyasını indiriyoruz. Ardından next-next ile kurulumu yapıyoruz. CMake (cmake-gui) olarak masaüstüne kısayol atıyor. Bunu çalıştırdıktan sonra karşımıza şöyle bir arayüz çıkacak.

Where is the source kısmına OpenCV'yi açmış olduğumuz klasördeki sources klasörünü 
Where to build the binaries kısmına ise dosyaları nereye kaydedeceğini söylüyoruz.
Ardından Configure kısmından CodeBlock'un kendiyle beraber yüklemiş olduğu C compilerı olan MinGW'yi seçiyoruz.


Finish dedikten sonra başlıyor. Sağ alt tarafta bulunan progress bardan ilerleme durumunu görebiliyorsunuz. Configure işlemi bitirdikten sonra şöyle kırmızılı bir ekran karşılayacak bizi. Herhangi bir değişiklik yapmadan Generate butonuna tıklayıp devam ediyoruz. 

Bu işlemde bittikten sonra make ve make install kısımlarına geçiyoruz.

Build etmesini istediğimiz klasöre gidiyoruz. Ben OpenCV ile aynı klasörde YeniBuild adından bir klasör oluşturmuştum ve CMake ile işlem yaparken de onu yol olarak göstermiştim. Bu yüzden "C:\OpenCV\YeniBuild" klasörüne gidip komut satırını burada açıyoruz.
Eğer MinGW'nin binary dosyalarının bulunduğu path'i Windows path'e eklemişseniz doğrudan mingw32-make diyip make işlemine başlayabilirler. Eğer eklememişseniz,
komut satırına mingw32-make'in olduğu klasörün yolunu verip işlemi başlatabilir. Bu yol bende "C:\Program Files (x86)\CodeBlocks\MinGW\bin\mingw32-make.exe" bunu tırnaklar içinde (çünkü klasör isimleri arasında boşluklar var) komut satırına yabıştırdıktan sonra enter. 


Bu işlem bayağı bir uzun sürebiliyor. Ben işlem sürerken Supernatural aktım, sizede tavsiye ederim.


Bekle bekle bekle. Yavaş ve emin adımlarla make işlemine devam ediyor abimiz.


Heh bitti sonunda. Ne meykmiş arkadaş. Şimdi bunun install versiyonuna geçiyoruz.
Bunun içinse az önce yapmış olduğumuz make komutuna install parametresini veriyoruz.
"C:\Program Files (x86)\CodeBlocks\MinGW\bin\mingw32-make.exe" install diyip entır tekrar.


Bu işlem öncekine göre daha hızlı işliyor. Kısa bir süre sonra işlemler bitiyor. Ve OpenCV derleme işlemi sonra eriyor.


Kurulumu yapmış olduğumuz klasördeki (benim YeniBuild) install isimli klasöre dosyalar işlenmiş oluyor. Buradaki "install\x86\mingw\bin" klasörününün yolunu Path'e ekleyelim. Bu işlemi anlatmıyorum. Gayet açıklayıcı belgeler var internette. Örnek olarak şu adres.

CodeBlock OpenCV Bağlantısı

Bu adımda derlemiş olduğumuz OpenCV dosyalarının yollarını CodeBlocks'a söyleyip ona göre compile işlemini yapmasını belirteceğiz.

Bir C projesi oluşturalım.
Projeye Sağ tıkladıktan sonra Build Option seçin.
veya bu olayı sonraki projelerde de uygulamak için
En üstteki menülerden Settings -> Compiler... 'i seçin.

Burada Global compiler settings menüsünün altında bulunan Linker settings kısmına a uzantılı dosyalarımızı ekleyeceğiz. Bu dosyaların konumu kurulumdan sonra oluşan install klasöründeki x86\mingw\lib klasörünün içinde bulunuyor. Add diyip dosyaları seçip ekliyoruz.


Bütün dosyaları ekledikten sonra sıra Search directories tabı altında bulunan kısımlara.
Buradaki Compiler kısmına install klasörünün altındaki include klasörünü ekliyoruz.


Sıra Linker tabına geldi. Buraya ise  install klasörünün altındaki x86\mingw\lib klasörünü ekliyoruz.


İşlem tamam. Şimdi şöyle bir kod parçasıyla test edelim.

OpenCV'nin kullanacağımız iki kütüphanesini include ederken hata alıyordum. Bu yüzden bulundukları klasörlerin yollarını göstererek include ettim, siz kendinize uygun bir şekilde değiştirirsiniz.

wat tı f.. ee olmadı bu derseniz, Şöyle bir hata alırsanız eğer.


Son adımda Search directories tabındaki Linker kısmına eklediğimiz x86\mingw\lib klasörünün yanına Add diyerek bunun kardeşi olan x86\mingw\bin' i ekliyoruz.

Tekrar Build edelim projeyi vee bingo.!


Güle güle oynayın resimlerle. Benden bu kadar. Daha ara projeyle uğraşacam hmpfs.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder